Endülüs Gezi Rehberi

MALAGA

 

 

Gibralfaro Tepesi’nden liman ve şehir manzarası

Gibralfaro Tepesi’nden liman ve şehir manzarası

5 Eylül 2020

Endülüs bölgesinin Sevilla’dan sonraki en büyük kenti olan Malaga, uğrak noktalarımız arasında deniz kıyısında bulunan tek merkez. Deniz-kum-güneş tatili yapanlar için mevsiminde gelmek şartıyla güzel imkânlar sunan bu kent, bizim gibi kültür gezisi yapanlar açısından bölgenin diğer şehirleri kadar ilgi çekici sayılmaz. Yine de bir tam günü dolu dolu geçirecek cazibe alanları yok değil.

Malaga Katedrali

Malaga Katedrali

Malaga gezisine bizim yaptığımız gibi önce şehrin önemli yerlerini yukarıdan görüp panoramik şemasını zihne nakşederek başlamak uygun olacaktır. Bunu yapabileceğiniz yer, gezilecek bölgelerin en doğusunda bulunan, şehre hâkim Gibralfaro Tepesi. Biz de arabamızı buraya yakın bir yere park edip, şehri bir noktadan diğerine yürüyerek gezmeyi tercih ettik.

Alcazaba adlı Kale

Alcazaba adlı Kale

Gibralfaro Tepesi’nde ilginç şekilde birbiri ile dip dibe iki kale yapılmış. Endülüs Müslümanları tarafından 10. ve 11. yüzyıllarda yapılan bu iki kalenin birisi askeri amaçlara hizmet ederken, diğeri daha ziyade idari ve siyasi tesis olarak kullanılmış olabilir diye düşünüyor insan.

Malaga'da Roma Tiyatrosu ve Alcazaba

Malaga’da Roma Tiyatrosu ve Alcazaba

Bunlardan Gibralfaro Kalesi (Castillo de Gibralfaro) tepenin daha yüksek bölümünde yer alan ve çok güzel panoramik görüntü elde edebileceğiniz bir yapı. Alcazaba (Alcazaba de Málaga) olarak adlandırılan diğer kale ise aynı tepenin şehre daha yakın olan bölümünde inşa edilmiş. Onun da manzarası çok güzel. Kalelerin bulunduğu tepeden bakınca Akdeniz ve Malaga Limanı ayaklarınızın altında. Limana girip çıkan cruise gemileri, Malaga’nın turistik kapasitesini gözler önüne seriyor.

Boğa Güreşi Arenası

Boğa Güreşi Arenası

Malaga’nın Boğa Güreşi Arenası, tepeden oldukça güzel görünüyor. Öyle ki, o anda boğa güreşi yapılıyor olsa, tamamını olmasa da büyük bölümünü izleyebilirsiniz. Aynen bir zamanlar İnönü Stadyumu’nda oynanan maçların Beleştepe’den izlendiği gibi… Boğa güreşlerine sempatimiz olmadığı için arenayı uzaktan görmekle yetindik. Kalelerden aşağıya, şehir merkezine inilen yerde ise Roma kentinin kalıntıları ve bir Antik Tiyatro (Teatro Romano) yer alıyor.

Malaga Katedrali: "Tek Kollu Kadın"

Malaga Katedrali: “Tek Kollu Kadın”

Gezilen bütün şehirlerde olduğu gibi Malaga’nın da görkemli bir Katedrali var. Bölge İspanyol hâkimiyetine geçtikten sonra, yıkılan bir caminin arsasına yapıldığı anlaşılan Malaga Katedrali’nin 1528’de başlanan inşası 1782 yılında ancak tamamlanabilmiş. “Tamamlanabilmiş” dediğime bakmayın, “artık tamamlanmasından vazgeçilmiş, mevcut hali kabullenilmiş” demek daha doğru olur. Çünkü iki kulesinden birisi parasızlık dolayısıyla bitirilememiş. Onun için halk bu binaya “Tek Kollu Kadın (La Manquita)” adını vermiş.  

Kapalı Pazar Yeri

Kapalı Pazar Yeri

İster alışveriş yapın, ister yapmayın, pazar yerleri de şehirlerin keyifle dolaşılacak seyirlik yerleri arasında geliyor. Malaga’da merkezi konumdaki Kapalı Pazar Yeri (Mercado Central de Atarazanas) oldukça düzenli ve temiz bir mekân. Özellikle yiyecek, içecek ve hediyelik eşya dükkânlarının bulunduğu bu pazarı görmeyi meraklılarına tavsiye ederiz.

Bir Malaga manzarası

Bir Malaga manzarası

Gezdiğimiz yerlere ilave olarak, gezmediğimiz iki yerden de bahsedelim. Bunlardan ilki, bir Malaga hemşehrisi olan Pablo Picasso’nun doğduğu 1881’den 1884’e kadar yaşadığı bina. Bugün Picasso Vakfı’nın (Fundacion Picasso) merkezi olarak kullanılıyor. İkincisi ise tarihi bir saray binası dönüştürülerek açılan Picasso Müzesi (Museo Picasso). Picasso’nun sanatına bir türlü ısınamadığımız için buraları Picasso severlere hatırlatmakla yetinelim.

6 Yorumlar

  1. Halil Severcan

    Ben bahsi geçen villalarda misafir olarak kaldım. Çok da kayda değer bulmadım. Benim bu kentte en çok dikkatimi çeken hususlardan biriside cadde boyunca dizilmiş ağaçlara çok güzel şekiller verilmiş olması , bilhassa Elhamra sarayı çevresinde bitkilerden ki cinsini bilmediğim bir çam türü olabilir muazzam duvarlar yapılmış olması…

    Yanıtla
  2. Mehmet Dönmez

    Malaga’yı güzel tasvir etmişsiniz. Ancak görme imkanınız olmadı herhalde; Malaga’da Kurtuba Camiinin küçük bir kopyası gibi, fakat yakın Zaman’larda yapılmış olan güzel bir mescid var.
    Bir de Malaga yakınlarında dünyaca ünlü kimselerin sarayları, villaları vs varmış. Suudi Kralının, ünlü futbolcu ve şarkıcıların. Hatta İspanya (Malaga Belediyesi) turist çeksin diye bazılarını davet edip bedava ev/villa veriyormuş. (Bunu özellikle anlatmışlardı)

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Haklısınız, bizim o mescitten bilgimiz olmadı. Meşhur kişilere ev verilmesi de ilginç bir uygulama imiş.

      Yanıtla
  3. Melike GÜL

    Ben Malaga Havaalanına indiğimde, havaalanı içinde eski Malaga resimleri vardı.. O resimlerden birisi, sonrasında şehrin genel yapısı bir Antalya yaşayanı olarak bana hemen Antalya’yı hatırlattı.. Bölgeyi de gezince o kadar benzettim ki, Yüksek Lisans derslerimden birinde iki kenti karşılaştıran bir sunum hazırladım.. Surları, turizm, çevredeki zeytinlikler, hatta taş ocakları..deniz.., kent merkezinde yer alan arkeolojik kalıntılar…o kadar benziyordu ki…

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Evet, iki şehir birbirine çok benziyor. Sadece onların falezleri yok ?

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir