Kosova Gezi Rehberi

Avrupa’nın en genci…

KOSOVA

5 Eylül 2020

Avrupa’nın en genç ülkesi unvanına sahip Kosova’ya resmi bir görev vesilesiyle 2014 yılında gitmiştik. Resmi programlardan arta kalan zamanımızda Priştine’yi ve yakınındaki Sultan Murad Türbesi’ni,  Prekaz adlı köyü ve Prizren’i gezme imkânımız oldu.

Prizren Sinan Paşa Camii'nin müezzin mahfili

Prizren Sinan Paşa Camii’nin müezzin mahfili

Resmi sıfatla gittiğimiz yerlerde fotoğrafları biz değil, görevlendirilen kişiler çekiyor. Haliyle fotoğrafların merkezinde tarihi-turistik mekânlardan ziyade biz yer alıyoruz. Dolayısıyla, fark edileceği üzere böyle yerleri anlattığımız bölümlerde olması gerekenden fazla görünüyoruz, hoş görüle…

Priştine Fatih Camii

Priştine Fatih Camii

2019 yılındaki turistik Balkanlar seyahatimizin dönüş yolculuğu sırasında da kendi aracımızla geldiğimiz Priştine’de birkaç saat oyalanarak yola devam ettik. Bu gidişimizde aracımızı bırakmak üzere girdiğimiz otopark tıklım tıklımdı. Türkçe konuşan park görevlisi amca istersek anahtarı bırakabileceğimizi söyledi. Kendisinin öğleden sonra saat 4’te evine gideceğini, ama evinin yakın olduğunu, çağırınca hemen gelebileceğini söyledi. Eşyalarımız bagajda olduğu için küçük bir tereddütten sonra anahtarı bıraktık ve telefonunu kaydettik. Döndüğümüzde saat 4’ü geçmesine rağmen amca gitmemişti. Aracımızı salimen teslim aldık.

Fatih Camii çıkışında cemaatle sohbet

Fatih Camii çıkışında cemaatle sohbet

Çoğumuzun tarih derslerinde işlenen Kosova Savaşları ile hatırladığı, onun dışında fazla bilgisinin bulunmadığı bu ülke, Türkiye’den göründüğünden çok daha ilgili Türkiye’yle. Gittiğiniz zaman bu ilginin boyutlarını gözle görme şansına sahip oluyorsunuz zaten. Ama yaşayanların çok büyük bölümünü Arnavutların oluşturduğunu, ülke nüfusunun yaklaşık %95’inin Müslüman olduğunu söylersek, bunun sebepleri konusunda bir ipucu vermiş oluruz sanırım. Daha ilginç olan bilgi ise, bu ülkede yaşayan Türkler nüfusun sadece %1’ini teşkil ediyor olmasına rağmen, 300 bin kişinin, bir başka deyişle %17’lik kesimin Türkçe konuşuyor olması. Osmanlı’nın burada 500 yıldan fazla kalmasının neticesi tabii bu durum. Üstelik Türkçe konuşmak bir asalet göstergesi sayılıyor.

Türbe'deki Müze içerisinde Sultan Murad'ın duası

Türbe’deki Müze içerisinde Sultan Murad’ın duası

Ülkede hâkim nüfus Arnavutlar olunca Arnavutluk bayrağını her yerde görmek mümkün. Gerçi Kosova 2008’de bağımsız bir devlet oldu ama devletleşme sürecinin tamamlanması uzun vadeli bir konu. Dolayısıyla bu aşamada galiba böyle bir durumu anlayışla karşılamak icap ediyor.

Kosova hakkındaki bu genel girişten sonra PRİŞTİNE ve CİVARI ile PRİZREN yazılarım için tıklayın.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir