Özel Dosya

LÜKSEMBURG

 

 

Tiyatro Meydanı'nda Dans Eden Heykeller

Tiyatro Meydanı’nda Dans Eden Heykeller

17 Temmuz 2021

Lüksemburgresmi adıyla Lüksemburg Büyük Dükalığı Avrupa kıtasının en küçük devletlerinden biri. Coğrafi olarak Yalova, Kilis, Bartın ve Düzce dışındaki bütün illerimizden daha küçük. Nüfusu ise 615 bin civarında. Kıtanın geçiş güzergâhlarından birinde bulunması, ülkenin birçok bakımdan kaderini belirliyor.

Şehir surları üzerindeki Üç Kuleler Kapısı

Şehir surları üzerindeki Üç Kuleler Kapısı

Bu küçük ülkede tarihsel sebeplerle üç resmi dil var: Fransızca, Almanca ve Lüksemburgca. Ayrıca İngilizce de yaygın şekilde konuşuluyor. Komşu ülkelerden günlük 130 binden fazla kişi Lüksemburg’a çalışmak için gelip gidiyor. Ekonomisi ağırlıklı olarak hizmet sektörüne dayanıyor. Kişi başına düşen gelir ise dudak uçuklatacak boyutta: 115 bin doların üzerinde. Şöyle söyleyelim, ortalama bir Lüksemburglu’nun cebine giren para, ortalama bir Türk’ün cebine giren meblağın 10 katından fazla!

Büyük Dükalık Sarayı'nın giriş kapısı

Büyük Dükalık Sarayı’nın giriş kapısı

Ölçeğinin küçüklüğüne rağmen Lüksemburg, dünyadaki ve özellikle Avrupa’daki oluşumlara öncülük eden devletlerden biri. BM’nin, NATO’nun, Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa Birliği’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Bugün de çeşitli AB birimleri Lüksemburg’da konuşlu. Konsey’in bazı toplantıları burada yapılıyor. AB kurumlarının bulunduğu Kirschberg semti, adeta bir AB mahallesine dönüşmüş. Birliğin 9 bin memuru başkent Lüksemburg’da yaşıyor. Ailelerini de hesaba kattığımızda toplam nüfusu 125 bin olan bir şehir için dikkate değer bir sayı.

Lüksemburg'un tarihi bölgesinden bir görüntü

Lüksemburg’un tarihi bölgesinden bir görüntü

Lüksemburg, dükalık şeklinde yönetilen dünyadaki tek örnek. Devlet başkanına Grandük, yani Büyük Dük deniyor. Yönetim sistemi parlamenter monarşi ve Grandük’ün yetkileri daha çok sembolik mahiyette.

Önünde bulunduğum Cercle Cité adlı bina kültür ve sanat faaliyetleri için kullanılıyor

Önünde bulunduğum Cercle Cité adlı bina kültür ve sanat faaliyetleri için kullanılıyor

Başkent Lüksemburg, Alzette Nehri ve onun kolu olan Petrusse Nehri’nin oluşturduğu derin vadilerin civarına kurulmuş. Şehrin semtleri arasında keskin inişler ve çıkışlar var. Tarihi mekânların yer aldığı bölge yüksekliğinden dolayı Yukarı Şehir (Ville-Haute) olarak anılıyor. Dik yamaçların bazı bölümlerinde bu şehrin Ortaçağ’dan itibaren muhkem bir kale olduğunu gösteren kalıntılar var.

Lüksemburg'un engebeli arazisinden bir görünüm

Lüksemburg’un engebeli arazisinden bir görünüm

Bu özel dosyada Lüksemburg’un gezilecek yerlerini tek tek anlatmayacağım, fakat iki noktaya kısaca temas edeceğim. Devlet başkanının ikametgâhı olarak kullanılan Büyük Dükalık Sarayı, 16. asırdan kalan bir tarihi yapı. Belirli bölümleri ziyarete açık. Şehrin en önde gelen dini yapısı ise bir 17. yüzyıl eseri olan Notre-Dame Katedrali. Avrupa’nın birçok kentinde aynı adla anılan örneklerini gördüğümüz üzere bu katedral de Hz. Meryem adına inşa edilmiş.

Büyük Dükalık Sarayı

Büyük Dükalık Sarayı

Hâsıl-ı kelâm, Lüksemburg bir günde gezilebilecek, huzurlu ve sakin bir kent. Komşu ülkeler olan Almanya, Belçika ve Fransa’nın birçok noktasından kolay ulaşılabilirliği de önemli bir avantaj.

Notre-Dame Katedrali'nin işlemeli kapısı

Notre-Dame Katedrali’nin işlemeli kapısı

Ben de Lüksemburg’a 2003 yılında Brüksel’den trenle geçip bir gece kalmıştım. Şehir oldukça küçük olduğu için gün içerisinde görülmesi gereken yerlerinin tamamını görüp tekrar 200 km mesafedeki Brüksel’e dönmüştüm. Analog makineyle çektiğim fotoğraflar maalesef olması gereken kalitede değil. Yine de sadece kendime ait fotoğrafları kullanma prensibinde ısrarlıyım, idare edin.

16 Yorumlar

  1. Mustafa türker.Kayseri

    Bu .,şler Muammer,için biçilmiş kaftan…tebrikler gardaş.

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Abi sayfama hoş geldin. Senin gibi şiir yazamasam da seyahat yazıları yazmaya çalışıyorum. İnşallah senden kırık not almam. ?

      Yanıtla
  2. Mehmet Dönmez

    Sayın Valim bu güzel yazınızı da zevkle okudum. Hakkında çok az şey bildiğimiz Luxemburg hakkında öz bir bilgi sahibi olduk. Teşekkür ederiz. Gönlünüze ve kaleminize sağlık. Devamını bekliyoruz inşallah.

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Kıymetli Abim, her zamanki gibi hemen okuyup kanaatinizi belirtmişsiniz. Sizin bu sıcak alakanız yeni yazılar için şevkimi artırıyor. Sırada yeni ülkeler var kısmetse. Selamlarımla…

      Yanıtla
  3. M.T

    Sayın valim eline sağlık kısa ve öz olmuş. Sağolasın.

    Yanıtla
  4. Şenol Alparslan

    Sayın Valim, tespitleriniz ve yorumlarınız çok seçkin ve kaliteli.. Beğenerek ve çok şey öğrenerek takip ediyorum..
    Elinize Sağlık..

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Ben teşekkür ederim ilginize. Siteyi her geçen gün güçlendirmeye çalışıyorum. Haftada bir yeni bir yazı. Tabii tamamı kendi seyahatlerim. Selamlarımla…

      Yanıtla
  5. Zafer Akın TÜRKBEN

    Akıcı ve özet bir yazı. Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Çok sağol Sevgili Zafer. Selamlar…

      Yanıtla
  6. Mustafa Fırat

    Sayın Valim elinize sağlık kısa zaman içinde süresinde çok güzel bir özet olmuş. Teşekürler.

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Yıllar öncesinden bugüne kalanlar. İlginize teşekkürler…

      Yanıtla
  7. İ.A.

    Güzel bir özet olmuş elinize sağlık.

    Yanıtla
  8. Âlim Barut

    Küçük ülke için yeterli tanıtım olmuş.
    Eline, emeğine ve kalemine sağlık…
    Teşekkür ederim .

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Uzun zaman önce yaptığım kısa bir seyahat idi. Kayda geçirmek istedim. Teşekkürlerimle…

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir