Bulgaristan Gezi Rehberi

Kapıkule’nin bir adım ötesi…

BULGARİSTAN

5 Eylül 2020

Bulgaristan, birbirimizi karşılıklı olarak “komşu” sözüyle tarif ettiğimiz kapı komşumuz. Yaklaşık 5 asır süren Osmanlı hâkimiyetinin de tesiriyle toplumlarımız arasında olağanüstü benzerlikler var. Kökenlerinin Türk olduğuna dair tartışmalara girmeye hacet yok, ama Türklerle Bulgarların genel görünümlerinden hayata bakışlarına, mutfak kültüründen halk danslarına kadar birçok konuda benzeştiği bir gerçek. Tarih boyunca bazen savaşlarda, bazen de diplomatik gerilim hatlarında karşı karşıya gelmemiz bu gerçeği değiştirmiyor.

Sofya'daki Banyabaşı Camii'nin tavan süslemeleri

Sofya’daki Banyabaşı Camii’nin tavan süslemeleri

Romanya yazımda da belirttiğim üzere, Avrupa Birliği’ne (AB) üye olma aşamasında bu iki ülkenin AB seviyesinin çok altında oldukları, AB’ye alınmalarının yanlış olacağına dair eleştiriler yapılmıştı. Bunun için haklı gerekçeler yok değildi. Başta ekonomik veriler olmak üzere her iki ülkenin de profili AB standartlarından çok uzakta idi. Nüfuslarının nispi büyüklüğü, AB’ye uyum sağlamalarını daha da zorlaştıracaktı. Bütün bu itirazlara rağmen Bulgaristan, Romanya ile birlikte 2007 yılında AB üyesi oldu. AB’nin de sağladığı desteklerle o günden bu yana epeyce mesafe kat ettiğini söylemek mümkün. Yine de birçok açıdan AB üyesi diğer ülkelerde görmeye alıştığımız seviyede olmadığını belirtmemiz lazım. Ülkenin özellikle kırsal alanları halâ gözle görülür bir geri kalmışlık içerisinde.

Varna Katedrali

Varna Katedrali

Bulgaristan’a 1990’lı yıllardan itibaren defalarca gitme fırsatım oldu. Önceki seyahatlerimin tamamı resmi görev vesilesiyle olmuştu. Bununla birlikte bu gidişlerimde gezip görmeye de fırsatlar oluşturmuştum. Nihayet 2019’da bir aya yakın süren Balkan ülkeleri seyahatimizin ilk durağı olan Sofya’yı bu defa turistik amaçla gezdik. 2022’de yaptığımız Balkan ülkeleri seyahatinin dönüşünde ise ülkeyi boydan boya transit geçerek Kapıkule’den Türkiye’ye giriş yaptık.

Sofya'da Yedi Azizler Kilisesi

Sofya’da Yedi Azizler Kilisesi

Sofya ve Varna’ya dair gezi notlarımı ilgili sayfalarda paylaştım. Bu ikisi dışında gittiğim yerler arasındaki Svilengrad, Kapıkule’den sadece 12 km uzakta küçük bir kasaba. Velingrad ise Kapıkule’ye 240 km mesafede, kaplıcasıyla meşhur bir diğer kasaba. Velingrad’ın sokaklarından geçerken mütevazı taşra görüntüleri eşliğinde seyahat ediyorsunuz. Kaplıca otellerine girdiğinizde ise oldukça farklı, modern ve turistik bir ortama adım atmış oluyorsunuz.

*******************

Bulgaristan’a dair bu genel girişten sonra SOFYA ve VARNA yazılarım için tıklayın.

2 Yorumlar

  1. Murad Arslan

    Güzel notlar..merak ederim hep bu Yedi Azizler klisesi aslı klise mi yoksa cami mi..cami mimarisine çok benziyor..selamlar

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Sofya sayfamda bu sorunun cevabı var: “1528 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen ve Kara Camii olarak da bilinen Bosnalı Mehmed Paşa Camii de Yedi Azizler Kilisesi adıyla kiliseye dönüştürülmüş.” Doğrusu bu bölgedeki cami ve kilise mimarisi birbirinden çok etkilenmiş.
      İlginize teşekkürler…

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir