Estonya Gezi Rehberi

Ortaçağ’ın yaşayan mirası…

ESTONYA

İLGİLİ SAYFA:

> Tallin

 

26 Eylül 2020

EstonyaBaltık ülkelerinin en kuzeyde olanı. Toplam nüfusu 1,3 milyon civarında. Bunun yaklaşık 440 bini Başkent Tallin’de yaşıyor. Baltık Denizi’nde irili ufaklı toplam 2.222 adası bulunuyor. Adaların sadece 10 tanesinde yerleşim var. Estonya ekonomik olarak diğer Baltık ülkelerinden biraz daha gelişmiş durumda. Kişi başına düşen gelir 23 bin dolar.

Kadriorg Parkı içerisinde Kadriorg Sarayı

Kadriorg Parkı içerisinde Kadriorg Sarayı

Tarihi boyunca Danimarka, İsveç, Rusya gibi büyük güçlerin hâkimiyeti altında bulunan Estonya nihayet 1918’de bağımsız bir devlet haline geliyor. Ama bu durum çok sürmüyor, 1940’ta Sovyetler Birliği’nin işgaline uğruyor. II. Dünya Savaşı sırasındaki üç yıllık Alman egemenliği hariç, dağılmasına kadar hep Sovyetler Birliği’nin bir parçası olarak kalıyor. 1991’de ise tekrar bağımsızlığını ilan ediyor.

Tallin'in şehir surlarındaki geçitlerden biri

Tallin’in şehir surlarındaki geçitlerden biri

Estonya’nın tarihinden bahsederken 13. yüzyılda Alman şehirlerinin inisiyatifiyle başlayan, sonradan Batı ve Kuzey Avrupa’nın özellikle sahil kentlerinin dâhil olduğu Hansa Birliği’ne değinmekte fayda var. Hansa Birliği, zaman içerisinde gücü azalsa bile 17. asra kadar deniz yoluyla yapılan ticareti kolaylaştıran, bunun için fiziki şartlar, gümrük tarifeleri, güvenlik gibi konuları düzenleyen, bu yönüyle Avrupa Birliği gibi oluşumlara da ilham veren bir menfaat birliği. Estonya’nın tarihten getirdiği zenginliğinde de, ortak Avrupa kültürünün bir parçası olmasında da Hansa Birliği’nin önemli pay sahibi olduğu anlaşılıyor.

Hürriyet Meydanı'na iniş

Hürriyet Meydanı’na iniş

Estonya, AB’nin 2004 yılındaki 10 ülkeyi kapsayan genişlemesinde üye yapıldı. 2011’den itibaren de para birimleri Avro oldu. Bu büyüklükteki bir ülkenin AB’nin “hazmetme kapasitesi”ni zorlamayacağı açıktı. Kaldı ki zaten “yeterince Avrupalı” bir ülke idi.

Tallin Eski Şehir'de eskiyi çağrıştıran görüntüler

Tallin Eski Şehir’de eskiyi çağrıştıran görüntüler

Nitekim Estonya’yı gezip, mimariden insan davranışlarına kadar birçok benzerliği gördükten sonra bu ülke ve halkının gerçek manada “Avrupalı” bir karakter taşıdığını gözlerinizle müşahede ediyorsunuz.

Çarlık Rusyası'ndan miras Aleksander Nevski Katedrali

Çarlık Rusyası’ndan miras Aleksander Nevski Katedrali

Estonya’nın eğitim seviyesi oldukça yüksek. Bilgi teknolojilerine ziyadesiyle önem veriliyor. Açık alanlar dâhil birçok yerde ücretsiz wi-fi var. Neredeyse herkes İngilizce biliyor.

Seyir terasından "seyirlik" manzara

Seyir terasından “seyirlik” manzara

Estonyalılar”, başka bir söyleyişle “Estonlar” köken olarak diğer Baltık uluslarından ziyade deniz komşuları Finlere yakınlar. Dilleri Türkçe’nin de dâhil olduğu Ural-Altay dil ailesinin Fin-Ugor kolundan. Fince ve Macarca da aynı kola mensup. Finler, Macarlar ve Türklerin aynı kökten geldiğini savunanlar, bu bilgilerden hareketle belki Estonlarla Türkler arasında da bir akrabalık ilişkisi kurabilirler.

Burçlarla daha da güzelleşen surlar

Burçlarla daha da güzelleşen surlar

Estonya için “dünyanın en az dindar ülkesi” yakıştırması yapılıyor. Çünkü bu ülkede nüfusun yarıdan fazlası kendisini herhangi bir dine bağlı saymıyor. Hıristiyan olduğunu söyleyenlerin önemli bir bölümü ise herhangi bir kiliseye ya da mezhebe bağlı değil.

Tallin'in Eski Şehir bölgesinde her köşe ayrı güzel

Tallin’in Eski Şehir bölgesinde her köşe ayrı güzel

Son dönemlerde gittikçe artan turistik ziyaretler hariç, Türklerle Estonlar arasında pek fazla bir irtibat olmamış. Aradaki mesafenin uzunluğunun yanı sıra, bundan bir asır önce başlayan Sovyetler Birliği dönemi de sıcak bir ilişkinin kurulmasını engellemiş. Bununla birlikte, 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda esir düşerek Estonya’ya götürülen Osmanlı askerlerinden hayatlarını kaybedenler anısına Estonya’nın Rakvere şehrinde 2008 tarihinde bir Şehitlik Anıtı açılmış.

Tepenin üzerinde farklı dönemlere ait yapılar mevcut

Toompea Tepesi’nin üzerinde farklı dönemlere ait yapılar mevcut

Estonya’ya iki kere gitme imkânım oldu. Her iki ziyaretimde de sadece Tallin’i gördüm. Estonya’nın gezilecek diğer yerlerini görme fırsatım olmadı. Dolayısıyla bu gezi yazısında sadece Tallin’e yer vereceğim.

Eski Şehrin bir başka köşesi

Eski Şehrin bir başka köşesi

Bu ülkeye ilk seyahatimi 2002 yılında bir Avrupa Konseyi toplantısı vesilesiyle bulunduğum Helsinki’den yapmıştım. Fin ev sahiplerimiz, toplantının bütün katılımcılarını feribotla yaklaşık 50 mil mesafedeki Tallin’e günübirlik götürüp getirmişlerdi. Akşam saatlerindeki dönüş yolculuğu sırasında Baltık Denizi’nde çekmeyen televizyon, biz Helsinki’ye yaklaşınca yayın yapmaya başladı. Böylece Türk Milli Futbol Takımı’nın Güney Kore’yi yenerek dünya üçüncüsü olduğu maçın son bölümünü feribotta izleme şansına kavuştuk. Avrupa’nın hemen her ülkesinden delegeler, Türk heyeti olarak bizi tebrik etmiş, biz de büyük sükse yapmıştık.

Şehir surlarından bir başka görüntü

Şehir surlarından bir başka görüntü

İkinci yolculuğum bundan 11 yıl sonra, 2013 yılında yine Milli Takım’ın Estonya deplasmanı dolayısıyla oldu. Futbol Federasyonu’nun davetiyle gittiğim Tallin’i böylece iki gün daha gezme fırsatım oldu. Merak edenler için söyleyeyim, maçı 2-0 biz kazandık.

*******************

Estonya’ya dair bu genel girişten sonra TALLİN yazım için tıklayın. 

2 Yorumlar

  1. Anonim

    ????

    Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir