İspanya Gezi Rehberi

Kültürler harmanı…

İSPANYA

11 Eylül 2021

Avrupa kıtasının Afrika’ya uzandığı İber Yarımadası’nın iki sakininden daha büyük olanı İspanya. Bulunduğu coğrafi konum İspanya’nın Avrupalı kimliğine ilave olarak Akdenizli yönünü de öne çıkarıyor. Buna bir de Endülüs etkisini eklediğimizde tam bir kültürler harmanı ile karşı karşıya bulunduğumuz anlaşılır.

Madrid'deki Ana Meydan (Plaza Mayor)

Madrid’deki Ana Meydan (Plaza Mayor)

Günümüzde –futbol maçlarını saymazsak– sessiz sakin bir ülke profili çizen İspanya, aslında tarihin en büyük sömürgeci devletlerinden biri. 8 asır süren Endülüs medeniyetini yıkmalarının ardından bölgeye hâkim olan İspanyollar, Cenovalı bir İtalyan olan Kristof Kolomb’un keşif seyahatlerine sponsor olmak suretiyle stratejik bir adım atıyorlar. 15. yüzyılın sonlarından itibaren çıktıkları denizaşırı seferler neticesinde dünyanın en geniş sömürge imparatorluklarından birini kuruyorlar.

Barselona'da Gaudi'nin meşhur eseri Sagrada Familia Bazilikası

Barselona’da Gaudi’nin meşhur eseri Sagrada Familia Bazilikası

Bir bölümü Portekizlilerle müştereken olmak üzere Afrika’da, Asya’da ve Asya Pasifik’te irili ufaklı çok sayıda sömürgeleri olsa da, İspanyol hâkimiyetinin sıklet merkezi Amerika kıtası. O coğrafyadaki Aztek ve İnka medeniyetlerini yok eden İspanyollar, Güney Amerika’nın çok büyük bölümünü, Orta Amerika’yı, Meksika’yı ve bugünkü ABD’nin bir bölümünü ele geçiriyorlar. Brezilya hariç bu bölgelerin tamamında anadilin İspanyolca olması tesadüf değil.

Madrid'deki Şehir Meydanı (Plaza de la Villa)

Madrid’deki Şehir Meydanı (Plaza de la Villa)

Zaman içerisinde diğer kolonyal güçler karşısında gerileyen İspanya, Avrupa kıtasındaki komşularının aksine sanayi devrimini ıskaladığı gibi, 19. yüzyılın sonlarından itibaren iç savaştan ekonomik sıkıntılara, diktatörlükten teröre kadar bir dizi badireden geçiyor.

Yazdığı romanın kahramanları Don Kişot ve Sanço Panza’yı gururla seyreden Cervantes...

Yazdığı romanın kahramanları Don Kişot ve Sanço Panza’yı gururla seyreden Cervantes…

Demokrasiyle ancak 1975’te diktatör Franco öldükten sonra tanışıyor. Bölünme riskini bölgelere özerklik vererek ortadan kaldırıyor. Bask bölgesinin bağımsızlığı için 50 yıldan fazla mücadele eden ETA terör örgütünden ise ancak 2011 yılında örgütün silah bırakması neticesinde kurtuluyor.

İspanya Parlamentosu

İspanya Parlamentosu

Bakıldığında bizdekine benzer siyasi ve ekonomik süreçler yaşayan İspanya, demokrasiye geçtikten sonra ve özellikle de 1986’da AB üyesi olmasıyla atağa kalkıyor. 1970’lere kadar Türkiye ile atbaşı giden İspanya sonrasında bizi solluyor. Şimdilerde kişi başına düşen milli gelir 30 bin dolar civarında seyrediyor.

Barselona Katedrali önünde

Barselona Katedrali önünde

Turistik açıdan İspanya çok çeşitli alternatifler sunan bir ülke. Turizmin her türünü bulabileceğiniz İspanya ana karasına ilave olarak Akdeniz’deki Balear Adaları (Mayorka, Minorka, İbiza, vs) ve Atlas Okyanusu’ndaki Kanarya Adaları her yıl ciddi sayıda ziyaretçiyi çekiyor. İspanya, Fransa’nın ardından dünyanın en fazla yabancı turist ağırlayan ülkesi. Turizm gelirleri bakımından ise ABD’nin ardından ikinci sırada.

Hatırlatmam lazım ki, bu derece turistik bir ülke için yabancı dil, özellikle İngilizce bilme oranı çok düşük. Allah’tan İspanyollar iletişimde vücut dilini, el ve kollarını çokça kullanıyorlar da anlaşmak bir parça kolaylaşıyor. İngiltere’de bulunduğum yıllarda orada İngilizce eğitimi gören çok sayıda İspanyol vardı. Uzaktan duyduğumuzda İngilizcelerinin oldukça akıcı olduğunu sanırdık ama yanlarına yaklaşınca İngilizce’nin kafasını gözünü kırdıkları anlaşılırdı. Kaldı ki onlar gene de iyi kötü dil öğrenen şanslı azınlık. Gerisini siz hesap edin.

Madrid'in Güneş Meydanı'ndaki Postane binasında o günlerde oynanan Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın afişleri. Takımlar arasında Fenerbahçe ve Efes Pilsen de var.

Madrid’in Güneş Kapısı’ndaki (Puerta del Sol) Postane binasında o günlerde oynanan Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın afişleri. Takımlar arasında Fenerbahçe ve Efes Pilsen de var.

Bu ülkeye ilk seyahatimi 2001 yılında Barselona’ya yapmıştım. Daha sonra 2008 yılında Madrid’e gittim. Bu ikisi resmi gereklerle yaptığım seyahatlerdi. 2019 yılında ise tamamen turistik amaçla ve ailece Endülüs bölgesini gezdik. Endülüs gezimizi ayrı bir yazı olarak detaylıca paylaşmıştım. Onun linkini bu sayfada yine veriyorum. Bu yazıda ise Madrid ve Barcelona’yı ilave ederek daha kapsamlı hale getirdiğim İspanya gezi rehberini ilginize sunuyorum.

*******************

İspanya’ya dair bu genel girişten sonra MADRİD, BARSELONA ve MAHZUN GÜZEL: ENDÜLÜS yazılarım için tıklayın. 

4 Yorumlar

  1. Anonim

    ????

    Yanıtla
  2. Âlim Barut

    İnşaallah salgın şartlarından kısa zamanda kurtuluruz. Siz gezi ve yazılarınıza bizde okumalarımıza kavuşuruz.
    Eline, emeğine ve kalemine sağlık…

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Temennilerinize yürekten katılıyorum. Bugüne kadarki sıcak ilginize teşekkür ederim. Selamlar…

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir