Özel Dosya

KANADA

 

 

Vancouver Limanı

Vancouver Limanı

10 Temmuz 2021

Kanada coğrafi olarak dünyanın ikinci büyük ülkesi. Öyle ki, topraklarının genişliği Türkiye coğrafyasının 13 katı. Tek komşusu olan ABD ile oldukça uzun bir kara hududu var. ABD ile Kanada’nın tarihlerinde çok fazla ortak nokta var. Diğer birçok özellik itibarıyla da benzeştiklerini söyleyebiliriz.

Britanya Kolumbiyası'ndan pastoral manzaralar

Britanya Kolumbiyası’ndan pastoral manzaralar

Kanada’nın kadim halkları kuzeyde Eskimolar, güneyde Kızılderililer iken, bu coğrafyaya 15. asrın sonlarından itibaren Avrupalı güçlerin ilgisi başlıyor. Ülke İngiliz ve Fransızların kolonyal akınlarına maruz kalıyor. Tıpkı ABD’deki yerliler gibi Kanada’daki Eskimo ve Kızılderililer de bu akınlarda çok fazla kayıplar veriyor, toprakları ellerinden alınıyor. Sonraki yüzyıllarda ülke İngilizlerle Fransızların hâkimiyet mücadelesine sahne oluyor. Neticede Fransızlar’a sadece Québec (Kebek) bölgesi kalıyor, Kanada’nın geneline İngilizler hâkim oluyor.

Helmcken Şelalesi'nde

Helmcken Şelalesi’nde

Kanada 1931 yılında bağımsızlığını kazansa da, İngiliz Milletler Topluluğu’nun, yani Commonwealth’in parçası olmaya devam ediyor. Devlet başkanı konumundaki kişi, İngiliz Kraliçesi’nin onayıyla işbaşına gelen bir Genel Vali. Bu satırların yazıldığı günlerde İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth, işyerinde mobbing yaptığı gerekçesiyle istifa eden Kanada Genel Valisi’nin yerine yeni bir Genel Vali ataması yaptı. Egemen bir devletin başkanının bir başka devletin başkanı tarafından atanması… İlginç bir durum, en azından bizim için…

Amfibik bir uçağın Vancouver Limanı'nda suya iniş anı

Amfibik bir uçağın Vancouver Limanı’nda suya iniş anı

İngiliz ve Fransız sömürgeciliğinin etkisiyle Kanada’nın iki resmi dili var. Zaman içerisinde aldığı göçler dolayısıyla oldukça karışık bir sosyal doku ortaya çıkmış: %19 İngiliz, %15 Fransız, %14 İskoç, %13 İrlandalı, %9 Alman, vs. vs.

Bir yol kenarı restoranın süslemeleri

Bir yol kenarı restoranın süslemeleri

Kızılderili kökenlilerin oranı sadece %4’te kalmış. Fakat bunlara yerel yönetim oluşturma hakkı tanınmış. Geleneksel kabile yapısına sadık kalınarak yerel meclisler oluşturuluyor, o yöredeki mahalli hizmetler, bütçe ve personel gibi imkânları olan bu birimler tarafından sunuluyor. Kanada’da katıldığım bir yemekte, aynı zamanda bir kabile şefi olan kızılderili yerel yönetim birliğinin başkanı ile sohbet etme imkânı bulmuştum.

Gezdiğimiz hayvanat bahçesinin sakini beyaz başlı kartal

Gezdiğimiz hayvanat bahçesinin sakini beyaz başlı kartal

Kanada son derece zengin doğal kaynaklara sahip. Hem yerüstü, hem yeraltı kaynaklar bakımından çok şanslı bir coğrafyada bulunuyor. Buna bir de yıllar içerisinde oluşturduğu sanayi altyapısını ekleyince dünyanın 10. büyük ekonomisi haline gelmiş. Kanada ekonomisini daha da büyümekten alıkoyan sorun galiba bu geniş coğrafyaya nispetle çok düşük olan nüfusu. Ülke nüfusu sadece 38 milyon. İşgücü açığını eğitimli ve nitelikli insan transferine dayanan oldukça seçici bir göç politikasıyla çözüyor, fakat yine de bu kadar toprağa bu nüfus çok az.

Yağmurlu havada yolculuk...

Yağmurlu havada yolculuk…

Kanada’ya 2015 yılında Antalya’da görev yaparken resmi bir program dâhilinde gitmiştik. Programımız Kamloops şehrinde idi. Dönüşte Vancouver’da da birkaç saat geçirme fırsatı bulduk.

Kırsal alanlarda bu türden manzaralara sık rastlanıyor

Kırsal alanlarda bu türden manzaralara sık rastlanıyor

Kamloops Pasifik Okyanusu’na komşu Britanya Kolumbiyası (British Columbia) eyaletinin denizden içerideki bir şehri. Birkaç aktarma ile gidildiği için hem gidiş, hem dönüş yolculuğumuz 26’şar saat civarında sürdü. Kanada denince akla ilk gelen şehirlerden biri kesinlikle değil. Yemyeşil bir tabiatın içerisinde, belli açılardan kırsal karakter taşıyan, 90 bin nüfuslu, orta büyüklükte bir kent.

Kamloops'ta bir pazar yeri. Sol alttaki kabağın cinsi "Turk's turban", yani "Türk sarığı" imiş. Sonradan farkettim...

Kamloops’ta bir pazar yeri. Sol alttaki kabağın cinsi “Turk’s turban”, yani “Türk sarığı” imiş. Sonradan farkettim…

Dönüşümüzden çok kısa süre sonra Justin Trudeau Kanada Başbakanı oldu. Koltuğa oturmasından bir hafta sonra da Antalya’daki G20 Zirvesi’ne geldi. Resepsiyon sırasında kendisiyle bir süre sohbet etme fırsatım oldu. Kısa süre önce Kanada’ya gittiğimi söyleyince hangi şehir olduğunu sordu. “Kamloops” adını işitince ağzından çıkan “oh, my God!” sözü, “oraya ben bile gitmedim, sizin ne işiniz vardı” mealinde gayet doğal bir tepki idi.

Helmcken Şelalesi 141 metreden dökülüyor

Helmcken Şelalesi 141 metreden dökülüyor

Kamloops’ta bulunduğumuz günlerden birinde 170 km kuzeydeki Helmcken Şelalesi’ne kadar gidip döndük. Yol boyunca Kanada’nın efsanevi tabiatında sonbaharın bütün renkleri ile gözlerimiz bayram etti.

Vancouver'da Canada Place adlı kongre merkezi ve iskelede cruise gemisi

Vancouver’da Canada Place adlı kongre merkezi ve iskelede cruise gemisi

Vancouver, Britanya Kolumbiyası adlı eyaletin başşehri. Pasifik Okyanusu’nun karanın içine girinti yaparak nehirlerle buluştuğu bir coğrafyaya kurulmuş. İlk bakışta düzenli caddeleri ve yüksek binaları ile ABD şehirlerini andırıyor. Vaktimiz kısıtlı olduğu için sadece liman civarında bir süre oyalanıp dönüş için tekrar havalimanına gittik. Şehri detaylıca gezme fırsatımız olmadı.

Vancouver Limanı'nda dolmuş uçaklar

Vancouver Limanı’nda dolmuş uçaklar

Vancouver Limanı’nda suya da inebilen (amfibik) uçaklar birbirinin peşi sıra iniş kalkış yapıyordu. Bu küçük pervaneli uçaklar hem ulaşımda kullanılıyor, hem de coğrafyayı havadan görmek isteyen turistler tarafından kiralanıyormuş.

Bir ofisteki "iyi yönetim" örneği: Bütün şikayetler için başvuru süresi dün dolmuş...

Bir ofisteki “iyi yönetim” örneği: Bütün şikayetler için başvuru süresi dün dolmuş…

Biz sınırlı bir gezi yaptıysak da Kanada turistik bir seyahat yapmak isteyenlere çok fazla alternatif sunan bir ülke. Ottawa, Toronto, Montreal, Vancouver gibi kentlerin hepsi gezmeye değer. Fakat ülkenin asıl güzelliği bozulmamış coğrafyasında gizli. Çok sayıda milli park, binlerce göl ve nehir, belgeselcilerin gözdesi doğal yaşam alanları ve insanın ruhunu okşayan renk cümbüşü. Başka söze ne hâcet…

11 Yorumlar

  1. Mehmet Ali Erdem

    Sayın Valim, özellikle Kanada gezinizden kısa bir süre sonra Justin Trudeau’nun Kanada Başbakanı olup ayağının tozu ile Antalya’daki G20 Zirvesi’ne gelmesi ve sohbetinizde “Kamloops”a kendisinin bile daha gitmediğini belirterek verdiği tepki paylaşımınız gerçekten Evliya Çelebi tadında… İleride tüm gezilerinizden bir kitap ya da özet oluşturacağınızda mutlaka içinde olması gerekecek kadar da güzel/hoş bir anı, ilahi bir lütuf gibi de…

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Sevgili Mehmet Ali Bey, gezi yazılarımı fazla kişiselleştirmemeye, ama renk katacak minik hatıralarla süslemeye çalışıyorum. İşaret ettiğiniz üzere yakın vadede kitap haline getirme planım da var. Güzel yorumunuz ve müşevvik sözleriniz için teşekkürler…

      Yanıtla
  2. Mehmet Dönmez

    Sayın Valim
    2006 yılında ABD’den Niyagara şelalesini görmeye gittiğimizde, karşı kıyıya geçince Kanada’ya (Toronto’ya)
    da bir kaç saatliğine uğramıştım. İçinden nehir akan, yeşili ve kilisesi bol güzel bir şehirdi. Sonradan gökdelenler yapılmış. Sizin yazınızdan tarihi ve genel yapısı İle ilgili geniş malumat sahibi olduk. Bildiğim kadarıyla iyi. İr geliri olan insan için rahat yaşanacak Özgür bir ülke. Görevli giden Din adamlarımızın ve Akademisyenlerin kanaati de bu yönde.
    Gönlünüze ve kaleminize sağlık.??

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Siz de çok sağ olun. Evet, yaşaması rahat ve huzurlu bir ülke olduğu anlaşılıyor. Bunun için biraz fazlaca kalıp farklı bölgelerini görmekte fayda var. ?

      Yanıtla
  3. Anonim

    Bir solukta okunan, güzel bir yazı. Emeğinize, yüreğinize sağlık.

    Yanıtla
  4. Âlim Barut

    Benim Kanada hakkında kulaktan dolma bilgilerim vardı. Gidip gezdiğin bölgeleri tanıtmışsın, istifade ettim. Uluslararası arenada bağımsız devlet ancak olimpiyatların açılışını Kraliçe yapmıştı. Avusturalya ile aynı statüde. Birleşik Krallığa bağlı bağımsız devlet… (??? !!!) İngilizler ABD’yi bile kendilerine bağlı sayıyorlar desek abartı olmaz. 2000 yılı başkanlık seçimlerinde Londra gazetelerinde başkan adaylarını paralı reklamlarına / ilanlarına rastladım.
    Eline, emeğine ve kalemine sağlık…

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Bu Commonwealth konusu bütün boyutlarıyla ilgilenmeyi hak eden bir konu. Bu topluluğun üyesi olan 54 ülke farklı derecelerde de olsa kendilerini Londra’ya, yani kraliçeye bağlı görüyorlar. İngilizler geçmişte sömürdükleri toplumları sonrasında da kendilerine bağlamayı çok mahirane başaran bir toplum. Diplomaside onlardan alınacak çok dersler var. İngiltere’nin Dışişleri Bakanlığı’nın resmi adı “Foreign, Commonwealth and Development Office”, yani “Dışişleri, Commonwealth ve Kalkınma Bakanlığı”. Bir başka deyişle İngiliz Hariciyesi’nin önemli faaliyet alanlarından biri de İngiliz Milletler Topluluğu denilen ülkeler. Çok farklı boyutları olan bir mesele. İlginize teşekkürler…

      Yanıtla
  5. Mustafa Fırat

    Sayın valim, oldukca fazla etnik köken sahip ve Türkiye’nin 13 katı buyuklukteki kanada için biraz daha detaylar olsa iyi olurdu. Seyhatiniz çok kısa olduğu için böyle oldu sanıyorum. Ama ben kanada halkının psikolojisini çok merak ediyorum
    İngiltere’nin bagamsi ülkesinin diyip de vali atamasını nasıl yorumluyorlar. Karnınız doyuyor refahimiz yerinde başka konular bizi ilgilendirmez mi diyorlar yoksa etnik çatışmalara sebep mi olmak istemiyorlar. İginç bir ülke ve toplum.
    Sayın Valim detaylar için Sizin eliniz buraya bir daha uzun süreli gider 🙂 merakla bekliyoruz Elinize sağlık. Selam ve saygılar

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Evet, hem kısa bir yolculuk yaptım, hem de farklı yerlerine gitme imkanım olmadı. Yazı bu yüzden yeterince kapsamlı olmadı. Belirttiğiniz gibi tekrar gitmek lazım.
      Geçmişinde bir başka gücün sömürgesi olmuş toplumlarda ilginç bir psikoloji oluşuyor. Özellikle İngiliz sömürgelerinde bu durum daha belirgin. Oralardan çekilseler bile ilgilerini hiç eksik etmiyorlar, bağlarını bir şekilde sürdürüyorlar. O ülkelerin halkı da Commonwealth gibi bir şemsiyenin altında kendilerini gayet mutlu hissediyorlar. Yakında kısmetse İngiltere yazısını siteye koyacağım. Bu konuyu daha detaylı işledim orada. İlginize teşekkürler…

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir