Çekya Gezi Rehberi

Tarihten kopup gelen…

ÇEKYA

İLGİLİ SAYFALAR:

> Prag

> Karlovy Vary

5 Eylül 2020

Antalya’da görev yaptığım dönemde resmi bir program vesilesiyle küçük bir grupla birlikte Çekya’ya gittik. Rehber eşliğinde iki şehri, Prag ve Karlovy Vary’yi gezdik. Bizim gittiğimiz 2015 yılı Haziran ayında ülkenin adı henüz “Çek Cumhuriyeti” idi. “Çekya” adını bir yıl kadar sonra, Temmuz 2016’da aldılar. 1993’e kadar ise “Çekoslovakya” ismi kullanılıyor idi. Doğrusu bu kadar kısa sürede bu kadar çok isim değişikliği kendi vatandaşlarında ciddi kafa karışıklığına yol açmıştır, ama sonuçta bu onların sorunu. Bizi üzen tek konu, çocukluğumuzda birbirimize sorduğumuz “Türkçe’deki en uzun kelime hangisidir?” sorusunun o günkü cevabının tarih olması. Biz seyahat hatıralarımızın keyfine bakacağız ve bu gezi rehberinde ülkenin bugünkü adını, yani Çekya’yı kullanacağız.

Prag'da Küçük Şehir (Malá Strana) manzarası

Prag’da Küçük Şehir (Malá Strana) manzarası

Çekya Avrupa kıtasının orta yerinde, herhangi bir denize çıkışı olmayan bir ülke. Geçiş hattında olması dolayısıyla, tarihinde çeşitli savaşlar ve başka sıkıntılar yaşamasının belki de en büyük sebebi bulunduğu konum. Halkın son dönemlerde kendi iradesiyle gerçekleştirdiği iki büyük olay ise, kendi hallerine bırakıldıklarında barışçı çözümler üretebildiklerini ortaya koyuyor.

Karlovy Vary'nin renkli binaları

Karlovy Vary’nin renkli binaları

Bu olaylardan ilki 1989’daki rejim değişikliği. 1945’ten itibaren Çekoslovakya Doğu Bloku içerisinde yer alıyordu. 1989’un son günlerine gelindiğinde halk, kansız bir devrimle komünist rejimi yıkarak demokratik idareyi tesis etti. Bu tür halk hareketleri ve rejim değişikliklerinin kansız oluşuna alışık olmayan dünya için ilginç bir tecrübeydi bu ve adına “Kadife Devrim” dendi.

Prag'ın Küçük Şehir bölgesi

Prag’ın Küçük Şehir bölgesi

İkinci olay ise 1993’te Çekoslovakya’nın iki ayrı devlete bölünmesi. Çekler ve Slovaklar, dünya tarihinde örneğine belki de hiç rastlanmayan bir yöntemle, “anlaşmalı bir boşanma” ile ayrıldı. Çekoslovakya’nın ikiye bölünmesi neticesinde “Çek Cumhuriyeti” ve “Slovak Cumhuriyeti” (daha yaygın ifadesiyle “Slovakya”) adında iki ayrı devlet teşekkül etti. Çekoslovakya bayrağı, başkent Prag ve para birimi olan Koruna Çekler’de kaldı. Slovaklar ise kendilerine yeni bir bayrak ve yeni bir başkent (Bratislava) belirlediler; para birimi olarak ise Euro’yu seçtiler.

Karlovy Vary'ye girerken bizi karşılayan manzara

Karlovy Vary’ye girerken bizi karşılayan manzara

Çekya’nın turistik yönüne değinecek olursak, öncelikle tarihe ve mimariye ilgisi olanların müthiş keyif alacakları bir ülke var karşımızda. Başta Prag olmak üzere ülkede görebildiğimiz her yer asırlar boyunca nakış nakış işlenmiş ve gezip göreceklerin beğenisine sunulmuş. Şehirler arasında seyahat ederken de ülkenin yeşil doğasına hayran olmamak elde değil. Bu vesileyle belirtelim, Çekler kırsal alanlarda “hata” adını verdikleri kulübeler yapıp, özellikle hafta sonlarını doğal ortamda geçirmek için oralara kaçıyorlarmış.

Prag Kalesi'nde Aziz Vitus Katedrali

Prag Kalesi’nde Aziz Vitus Katedrali

Özetle, deniz tatili değil de kültür gezisi yapmak, Prag gibi Avrupa’nın en gösterişli birkaç şehrinden birinin tarih kokan sokaklarında kaybolmak isteyenler için Çekya olağanüstü geniş imkânlar sunuyor. Bu yönüyle Avrupa’da gidilmeye değer yerler listesinin en üstlerinde konumlanmayı ziyadesiyle hak ediyor. İstanbul’dan sadece 2,5 saatlik bir uçuşla Prag’a ulaşılması da işi kolaylaştıran bir boyut.

*******************

Çekya hakkındaki bu genel girişten sonra PRAG ve KARLOVY VARY yazılarım için tıklayın.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir