Kuzey Makedonya Gezi Rehberi

Vardar Ovası’nın sakini…

KUZEY MAKEDONYA

Üsküp ki Yıldırım Beyazıd Han diyarıdır…

Evlâd-ı Fatihan’a onun yadigârıdır.Yahya Kemal BEYATLI

5 Eylül 2020

Güncelleme: 11 Aralık 2022

Yugoslavya’nın bölünmesi yakın tarihin en sancılı süreçlerinden birine kaynaklık etti. Bağımsızlığını kazanan yedi ayrı devletin her biri bu süreçte çeşitli sıkıntılar yaşadı. Kuzey Makedonya’nın yaşadığı en temel sıkıntı 1991’deki bağımsızlık ilanını takip eden on yıllar boyunca adıyla sanıyla gerçek anlamda “devlet” olamayışı oldu. Kendisine “Makedonya Cumhuriyeti” demeyi uygun görse de uzun yıllar bu ismi kullanamadı. Zira bu isim üzerinde Yunanistan’la yaşadığı ihtilaf 2018’e kadar sürdü.

Batı medeniyetine selam: Makedonya Kapısı

Batı medeniyetine selam: Makedonya Kapısı

Yunanistan’ın kuzey bölgesinin de Makedonya adıyla anılması, bu genç devleti 27 yıl boyunca fiilen isimsizliğe mahkûm etti. Uluslararası mahfillerde “Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya”nın İngilizce söylenişinin baş harfleri ile, yani “FYROM” şeklinde adlandırılması, devlet inşasına dair zaten başı dertte olan bu memleketin dertlerini katmerledi. Nihayet 2018’de Yunanistan’la bir orta yol bulunarak, ehven-i şer kabilinden buraya “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” denmesi kabul edildi de bu trajikomik hal sona erdi. Pasaportunda Makedonya’ya giriş-çıkış damgası olanlara Yunanistan’ın uyguladığı vize ambargosu da…

Ohrid manzarası

Ohrid manzarası

2000’lerin başında Avrupa Konseyi faaliyetleri kapsamında katıldığım bir toplantıda ülkenin ismini “Makedonya” olarak telaffuz ettiğim için Yunan delegenin söz aldığını, benden doğrudan bahsetmeden kayıtlara girsin diye “söz konusu ülkenin resmi adının kullanılması”nı oturum başkanından talep ettiğini hatırladım bu vesileyle…

Üsküp'te Hünkâr Camii

Üsküp’te Hünkâr Camii

Çok kültürlü bir karaktere sahip bir ülke Kuzey Makedonya. 2 milyonluk ülke nüfusunun %64’ünü Makedonlar, %25’ini Arnavutlar teşkil ediyor. Ülkede %4 civarında da Türk nüfus var. Bununla birlikte Türkçe konuşanların oranı tarihi sebepler dolayısıyla bundan daha yüksek. Osmanlı’dan beri “devletin dili” olduğu için Türkçe konuşmak bir asalet göstergesi sayılıyor.

Su Üstündeki Müze: Kemik Koyu

Su Üstündeki Müze: Kemik Koyu

Yıllar önce tanıdığım Arnavut kökenli Kalkandelen (Tetovo) Belediye Başkanı’nın son derece fasih bir Türkçe ile konuşmasına şahit olmuştum. Tek falsosu “geldi”, “gitti” gibi kelimeleri “celdi”, “citti” şeklinde telaffuz etmesiydi ki bu da bizim Karadeniz şivesine benzediği için yadırgamadım. Sonradan Türkçe konuşan başkaları ile de tanıştım.

Aziz Naum Manastırı

Aziz Naum Manastırı

Kuzey Makedonya Osmanlı etkisinin çok açık hissedildiği bir ülke. Makedonya şehirlerinde çok sayıda yaşayan Osmanlı eseri var. Bunda ülkenin payitahta yakın olmasının rolü büyük hiç şüphesiz. Bu yakınlık bugün turistik açıdan çok büyük kolaylık sağlıyor. Uçakla 1 saati biraz aşan bir yolculukla İstanbul’dan Üsküp’e ulaşmak mümkün. Aynı güzergâh karayolu ile sadece 800 km. Hal böyle olunca Türk vatandaşları için en cazip seyahat rotalarından birisini oluşturuyor bu ülke. Vize gerekmemesi ise büyük kolaylık.

Tetovo'da Harabati Baba Tekkesi

Tetovo’da Harabati Baba Tekkesi

Bugüne kadar Kuzey Makedonya’ya birkaç seyahatim oldu. 2014’te Kosova’daki resmi programımızı tamamladıktan sonra Prizren’den yaklaşık 100 km’lik bir yolculukla Üsküp’e geçmiş ve bir günü Üsküp’te geçirmiştik. 2019’daki gezimizin dönüş yolculuğunda Kuzey Makedonya’yı sadece transit geçiş için kullandık. 2022’de kendi aracımızla yaptığımız Balkan ülkeleri gezisinin bir haftasını bu ülkeye ayırdık. Her anından keyif aldığımız dopdolu bir program oldu. Yine 2022 yılı içerisinde bir yakınımızın nişan töreni vesilesiyle Üsküp’e bir kez daha gittik. Böylece bu güzel şehrin “bizden” havasını birkaç günlüğüne tekrar teneffüs etmenin yanında bir de akrabalık bağı kurmuş olduk.

Kurşunlu Han

Kurşunlu Han

Önceden gitmeyi planlamakla beraber daha sonra programımızdan çıkarmak durumunda kaldığımız yerler oldu. Bunlardan Manastır (Bitola) Mustafa Kemal’in askeri idadi tahsil ettiği kent. Zaman kısıtı ve yolların zorluğu bizi şimdilik gitmekten alıkoydu. İnşallah bir dahaki sefere…

*******************

Bu genel girişten sonra ÜSKÜP, TETOVO (KALKANDELEN), OHRİD ve CİVARI yazılarım için tıklayın.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir