Fas Gezi Rehberi

Mağrib’in gizemli diyarı…

FAS

 

İLGİLİ SAYFALAR:

> Kazablanka

> Marakeş

5 Eylül 2020

Türk Hava Yolları’nın o günlerde Kazablanka’ya uçuş seferlerini başlatmasını fırsat bilerek 2005’teki tatilimizi Fas’ta yapmaya karar verdik. İki yıl öncesinde Kuzey Afrika’nın en doğusunu, yani Mısır’ı tecrübe etmiştik. Kuzey Afrika’nın bu defa da en batısını, yani Mağrib’ini gezmek istedik.

Gitmeden önce yaptığımız araştırmalardan edindiğimiz kanaat, Fas’ın başka seyahat noktalarından hem farklı, hem de özgün oluşu idi. Bir başka deyişle otantik, nev’i şahsına münhasır bir coğrafya olması bizi cezbetti diyebiliriz. Çevremizde daha önce bu ülkeye gitmiş kimseye rastlamadığımız için kişisel yaşanmışlıklardan bilgi edinme fırsatımız olmadı. Gidip görünce bu kanaatimizin son derece isabetli olduğunu gördük. Asıl hedefimiz Marakeş idi, ama uçağımızın Kazablanka’ya inmesinden istifade ederek bir gün de Kazablanka’da kaldık.

Uçaktan Cebelitarık boğazı: Sol cenah Fas, sağ cenah İspanya

Uçaktan Cebelitarık boğazı: Sol cenah Fas, sağ cenah İspanya

Fas’a yaptığımız seyahatin bütün detaylarını kendimiz planladık. Uçak biletinden otel rezervasyonlarına, ülke içi ulaşımdan gezi programlarına kadar herşeyi kendimiz ayarladık. Otelleri Türkiye’deyken internet üzerinden bularak rezerve ettik. Bu gezi yazısını seyahatimizden 15 yıl sonra yazdığımız dikkate alınırsa, bizim anlatımlarımızın, aradan geçen sürede meydana gelen değişimler hesap edilerek okunması lüzumu ortaya çıkacaktır. Ne yapalım, o zamanlar yazmayı akıl edemedik. Ne de olsa gençtik…

Kazablanka'da II. Hasan Camii

Kazablanka’da II. Hasan Camii

Fas, bazı tarihi kaynaklarda ifade edildiğinin aksine hiç Osmanlı toprağı olmamış. Belli dönemlerde Osmanlı’nın nüfuz alanına dâhil olsa bile hep ayrı bir devlet olarak kalmış. Buna mukabil, Cebelitarık Boğazı vasıtasıyla Afrika kıtasının Avrupa’ya en fazla yaklaştığı yer olması sebebiyle Avrupalıların, özellikle İspanyol ve Fransızların ilgi alanında olagelmiş. Uzunca bir süre Fransız sömürgesi olarak kalmasının etkileri bugün çok net görülüyor. Bunun en açık göstergesi Fransızca’nın yaygın şekilde biliniyor ve kullanılıyor olması. Resmi diller Arapça ve Berberice olmasına rağmen resmi işlemlerde Fransızca yoğunlukla kullanılıyor. Geçmişte Osmanlı hâkimiyetinin yaşanmamış olmasına ilaveten, bugün de aradaki mesafenin uzaklığı ve ikili ilişkilerin azlığı gibi sebeplerle Fas’ta Türkiye’nin fazla tanınmadığını gözlemledik.

Marakeş'te Kutubiye Camii'nin minaresi

Marakeş’te Kutubiye Camii’nin minaresi

Fas’ta Rabat, Fes, Tanca gibi gezilebilecek başka şehirler de olmakla birlikte bizim hedefimiz Marakeş’i gezmekti. Kazablanka’da geçirdiğimiz bir gün işin bonusu oldu. Marakeş oldukça çok sayıda yabancı turist çeken bir yer olduğu için, turistlerle muhatap insanlar ve işletmelerde maalesef ticarileşme, daha doğru bir ifadeyle bozulma ve yozlaşma gözleniyor. Turisti sadece para kaynağı gibi görmek, kazıklamak, hak edilmemiş bahşiş, yani haraç almaya çalışmak, kalitesiz hizmet, vs, vs. Fas ve Marakeş özelinde değinsek de bu sorun daha ziyade geri kalmış toplumların, en başta da İslâm toplumlarının çok üzücü bir gerçeği. Geri kalmışlığın bir sonucu, ama aslında önemli bir sebebi.

Kazablanka'nın Medina'sında tarihi saat kulesi

Kazablanka’nın Medina’sında tarihi saat kulesi

Bütün bu olumsuzluklara rağmen özgünlük ve otantikliği dibine kadar yaşayacağınız bir coğrafya Fas. Hala bozulmamış çok şey var. Güvenliğe dair biz bir sıkıntı yaşamadığımız gibi, kimseden herhangi bir olumsuzluk da işitmedik. Yaşanabilecek sorunlardan haberdar ve hazırlıklı gittiğinizde bu sorunları da fazla dert etmiyor, gezmenin tadını çıkarıyorsunuz. Hele hele Türkiye’den şerbetliyseniz işiniz daha da kolay. Bu sebeple, alışılmışın dışında bir tatil rotası arayan dostlarımıza 2005 yılından beri Fas’ı hep tavsiye ettik ve etmeye devam ediyoruz.

*******************

Fas hakkındaki bu genel girişten sonra KAZABLANKA ve MARAKEŞ yazılarım için tıklayın.

4 Yorumlar

  1. Mustafa Türker

    Senin bulduğun ayrıntılar 1oo yıl düşünsem aklıma gelmez. Bu yüzden seni bir kez daha kutluyorum.Ayrıca rüya ülke Fas hakkında yazdıkların ders niteliğinde. teşekkürler Muammer…

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Senden böyle iltifatlar duymak büyük mutluluk. Ben de senin yazdığın şiirlerin yanına yaklaşamam. Kendine haksızlık yapma. ? Selamlar…

      Yanıtla
  2. Mehmet Dönmez

    Sayın Valim Fas’ı; Cazablanka ve Marakeşi gezmiş gibi oldum. Gidersek hiç yabancılık çekmeyiz İnşallah. Tecrübeleriniz elde bir. ???
    Teşekkür ederim. ?

    Yanıtla
    • GezmeKeyfi

      Sevgili Abim, inşallah siz de gidersiniz. Gideceğiniz zaman daha detaylı bilgileri şifahen de veririz ?

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir