Bosna Hersek Gezi Rehberi
TUZLA

Tuzla’nın merkezi Özgürlük Meydanı
4 Eylül 2022
Kadim çağlardan beri tuz çıkarılan bir yer olması dolayısıyla ismi “tuz” ile özdeşleşen bir şehir Tuzla. Geçmişte Boşnakça “tuz” anlamında “Soli” olarak adlandırılsa da Osmanlı döneminden itibaren “Tuzla” adı kullanılıyor. Kentte artık tuz çıkarılmıyor, vaktiyle tuz çıkarılan üç adet gölette artık insanlar yüzüyor.

Eski tuz göletleri şimdi yüzme ve mesire alanı olarak düzenlenmiş
Daha önceki Bosna Hersek seyahatlerimizde gidemediğimiz Tuzla’ya 2022 yılındaki gezimizde gitme fırsatı bulduk. Saraybosna’dan itibaren 120 kilometrelik yol fiziki olarak iyi değilse de doğal güzellik olarak mükemmel. Yemyeşil bir tabiatın içerisinde, Bosna’nın seyrine doyum olmayan köylerini izleyerek yolculuk yapıyorsunuz.

Deniz sahilinden farkı yok…
Tuzla gezimizde yaptığımız yanlış tercih bir pazar günü gitmek oldu. Zira insanların tatil günlerinde akın ettiği bir yer Tuzla. O gün de göllerin içi ve dışı aşırı şekilde kalabalık idi. İnsanlar adeta deniz keyfi yapıyorlardı. Plaj tıklım tıklımdı. Üç gölün yan yana bulunduğu yer tel örgülerle kapatılmış, giriş ücretli idi. Bizim yüzmek ya da güneşlenmek gibi bir niyetimiz olmadığı gibi zaten hazırlıklı değildik. Girmeyip dışarıdan birkaç fotoğraf çekmekle yetindik.

Özgürlük Meydanı
Tuzla şehir merkezi farklı dönemlerin mimari anlayışını yansıtan bir manzaraya sahip. Şehir merkezi konumundaki Özgürlük Meydanı (Trg Slobode) etrafındaki kafe ve restoranlarla şenlenen bir alan.

Özgürlük Meydanı’na nazır Hacı Hasan Camii
Meydanın bir kenarında bulunan ve Çarşı Camii (Čaršijska džamija) olarak da adlandırılan Hacı Hasan Camii (Hadži Hasanova džamija) 1548 yılında yapılmış. Ön tarafındaki çeşme ile birlikte hoş bir görünümü var.

Kapı katliamı şehitlerine rahmet dilekleriyle…
Hacı Hasan Camii’nin arkasındaki labirentvari sokaklardan geçtikten sonra Bosna Hersek’te yaşanan iç savaşın yürek yakan bir hatırasına ulaşılıyor. 25 Mayıs 1995’te gençlerin eğlenmek üzere toplandığı Kapija (Kapı) Meydanı’na Sırpların attığı top mermisi tamamı gençlerden olmak üzere 71 kişiyi hayattan koparıyor, 200’den fazla kişi ise yaralanıyor. Tarihe “Kapija Katliamı” olarak geçen bu trajedinin yaşandığı yerde şimdi mütevazı bir anıt bulunuyor.

Turalıbey Camii
Buraya yakın bir mesafede ilginç yapılı bir cami var: Turalıbey Camii (Turalibegova džamija). 1572 yılında inşa edilen caminin özellikle dik çatısı alışılmış camilerden farklı bir görünüme sahip. İçerisi ise fazlasıyla sade.

Hz. Meryem’in adına inşa edilen Katedral
Buradan göllerin bulunduğu yere yürürken karşınıza Hz. Meryem’in Göğe Kabulü Katedrali çıkıyor. 1874-1882 yılları arasında inşa edilen katedralin dışı gibi içi de oldukça gösterişli. Biz girdiğimizde pazar ayini sonrası temizlik yapan kadın bizim rahat fotoğraf çekebilmemiz için elektrik süpürgesini kenara çekerek işine ara verdi.

Hüseyin Çavuş Camii
Gölleri geçip arkada evlerin seyrekleştiği alana geçtiğimizde yine farklı tarzda yapılmış Hüseyin Çavuş Camii’ne (Huseina Čauša džamija) denk geldik. Caminin dik çatısı, ahşap girişi ve ahşap minaresi ile hoş bir görünümü vardı. Bahçesinde Osmanlı mezarları görünüyordu. İçeriye girmemiz mümkün olmadı, çünkü kadınlar için Kur’an ve Mevlid okunuyordu. Bahçedeki şahıslarla biraz sohbet ettik ve öğrendik ki bu program o şahıslardan birinin ablasının cenazesi dolayısıyla düzenlenmiş. Baş sağlığı dileyip ayrıldık.

Atik Behram Bey Camii’nde TİKA’nın çalışması sürüyor
Tuzla’da başka tarihi cami ve kiliseler de mevcut. Bunlardan Atik Behram Bey Camii TİKA tarafından restore edildiği için kullanıma kapalı idi. Biz de dışından görmekle yetindik.

Tuzla’nın hoş semtleri
Bu yazı da güzel.
Görmüş gibi olduk Sayın Valim.
Elinize kaleminize sağlık.???
İlginize teşekkür ederim Kıymetli Abim. Selamlarımla…