Arnavutluk Gezi Rehberi

ELBASAN

 

 

Elbasan Kalesi ve Saat Kulesi

Elbasan Kalesi ve Saat Kulesi

14 Ağustos 2022

Kuzey Makedonya’dan karayoluyla Arnavutluk’a geçtikten sonraki ilk durağımız Elbasan oldu. Sınırdan sonraki 65 kilometrelik hat çoğunlukla dağlık bölgelerden geçtiği için bol virajlı bir güzergâh. Hız limitlerini ve fiziki şartları zorlamadan ve acele etmeden seyahat etmek gerekiyor. Bir de önünüze düşen kamyon ve tırlara sabır göstermek. Yol boyunda sık sık rastladığımız “lavazh” tabelalarının olduğu yerleri ilk başta lavaş veya gözleme yapılan mekânlar zannedip daha sonra oto yıkama yeri olduğunu anlamamız bizi gülümsetti.

Osmanlı eseri Saat Kulesi

Osmanlı eseri Saat Kulesi

İlbasan olarak da anılan Elbasan antik bir yerleşimin üzerine bölgeyi fetih amaçlı olarak Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulan bir şehir. Günümüzde Arnavutluk’un büyük şehirlerinden olmakla birlikte turistik açıdan fazla cazibesi bulunmuyor. Yine de bizim gibi yolu düşenler için birkaç saatlik bir ziyareti hak ediyor.

Nazire Camii

Nazire Camii

Şehre girerken merkeze yönelmeden önce rotamızı Nazire Camii’ne çevirdik. Mütevazı bir yapı olmakla birlikte dış duvarları ve minaresindeki taş ve tuğla birlikteliği camiye karakter katmış. Kapısındaki kitabeden 1599 yılında inşa edildiği, TİKA tarafından 2014’te restore edildiği okunuyor.

Elbasan Kalesi'nin kapılarından biri

Elbasan Kalesi’nin kapılarından biri

Şehrin en fazla göze çarpan yapısı Elbasan Kalesi. Şehrin düzlük olan merkezindeki eski bir kale kalıntısının üzerine Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış. Surlar ve hisarlar büyük ölçüde yerli yerinde duruyor. Surların içerisinde Elbasan’ın dar sokaklı eski mahalleleri bulunuyor. Surlardan yükselen Saat Kulesi de 16. yüzyıldan miras bir Osmanlı eseri.

Mahalle arasında Hünkâr Camii

Mahalle arasında Hünkâr Camii

Kale içinde bulunan Hünkâr Camii 1490-1492 yılları arasında Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış. Bazı kaynaklarda Kral Camii olarak geçen bu caminin hem içi hem de dışı oldukça sade. Fakat tıpkı Nazire Camii’nde olduğu gibi dış duvarlarındaki taş ve tuğlanın beraber kullanımı görünümüne bir sıcaklık katmış. Bu cami ibadet yerlerinin kapatıldığı komünizm döneminde, 1967 yılından itibaren rejime bağlı siyasi halk eğitim merkezi olarak kullanılmış. 1990’da tekrar ibadete açılmış.

Azize Meryem Kilisesi'nin ahşap oyma süslemeleri

Azize Meryem Kilisesi’nin ahşap oyma süslemeleri

Yine kale içinde bulunan Azize Meryem Kilisesi 1483-1556 yılları arasında inşa edilen bir Ortodoks kilisesi. 18. asırda bir yangında tahrip olunca aslına uygun olarak yeniden yapılmış. Kesme taştan mamul kilisenin içinde ahşap oymacılığının son derece zarif örnekleri ile yağlı boya ikonalar mevcut. Ziyaretimiz sırasında kilisenin parkinson hastası papazı ile tanıştık, yaşlı bir kadın görevliden bilgi aldık.

Hünkâr Camii'nden bir başka görünüm

Hünkâr Camii’nden bir başka görünüm

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir