Arnavutluk Gezi Rehberi

BERAT

 

 

Bin Pencereli Şehir: Berat

Bin Pencereli Şehir: Berat

14 Ağustos 2022

Arnavutluk’ta gidilmesi gereken yerler listesinin en üstüne panoramik fotoğraflarını görerek hayran olduğum Berat’ı koymuştum. 2022 yılında çıktığımız Balkan turunda bu emelim gerçekleşti. Yol üstünde Elbasan’ı gezdikten sonra Berat’a yöneldik.

Kent merkezinden bir görünüm

Kent merkezinden bir görünüm

Berat, başkent Tiran’a 100 km mesafede, lakin bu yol dağlık ve oldukça zahmetli. Sahile yakın gidip Durres’in içerisinden geçen yol biraz daha uzun olmakla birlikte çok daha iyi. Kendi aracıyla seyahat edenlerin bu ikinci yolu tercih etmesi daha akıllıca olur.

Bu metruk bina eskiden Paşa'nın Konağı imiş

Bu metruk bina eskiden Paşa’nın Konağı imiş

Yüksek bir tepede Berat Kalesi ve kale içinde çeşitli tarihi eserler bulunsa da bizim şehre intikalimiz kalenin kapanma saatine denk geldiği için kaleye çıkmadık. Böylece kaleden şehri seyretmek yerine şehirden kaleyi seyretmekle yetindik.

Nehrin her iki yakasında benzer bir görüntü var

Nehrin her iki yakasında benzer bir görüntü var

Osum (ya da Osumi) Nehri’nin ikiye böldüğü bir şehir Berat. Bir tarafta umumiyetle Hıristiyanların, diğer tarafta ise Müslümanların yaşadığı mahalleler yer alıyor. Nehrin iki yamacındaki manzara hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde bir Osmanlı kentinde bulunduğunuzu söylüyor size. Evlerin görüntüsü Safranbolu, Beypazarı, Şirince ya da Amasya’da imişsiniz hissini veriyor. Bu görüntü dolayısıyla Berat “bin pencereli şehir” olarak şöhret bulmuş.

Gorica Köprüsü hatırası

Gorica Köprüsü hatırası

Günümüzde nehrin iki yakasını birbirine bağlayan birkaç köprü var. Bunlardan en eskisi 1780’lerde ahşap olarak yapılan, 1920’lerde ise beyaz taştan yeniden inşa edilen Gorica Köprüsü. Biz aracımızı park edip nehrin her iki yakasındaki dar sokaklarda yürüyüşler yaptık. Birçok sokak altyapı çalışmaları dolayısıyla kazılmış vaziyette olduğu için yürümekte zorladığımız yerler oldu.

Berat'ın ara sokakları

Berat’ın ara sokakları

Şehrin ağırlık merkezi çoğunlukla Müslümanların yaşadığı yaka. Başta camiler olmak üzere tarihi eserlerin ekseriyeti bu yakada ve birbirlerine oldukça yakın mesafelerde yer alıyor.

Bekârlar Camii

Bekârlar Camii

Camilerden ilki 1827-1828’de inşa edilen Bekârlar Camii. Altında işyerleri bulunan caminin duvarlarında kalem işi süslemeler var. Lakin Balkanlardaki birçok cami gibi burası da namaz vakitleri dışında kilitli olduğu için içerisine giremedik.

Hünkâr Camii

Hünkâr Camii

Yakın bir mesafede Berat’ın fethini takiben 1492’de yapıldığı için Fethiye Camii olarak da adlandırılan Hünkâr Camii bulunuyor. İçerisindeki ahşap işçiliği ile oldukça hoş bir görüntü veriyor.

Halveti Tekkesi

Halveti Tekkesi

Hünkâr Camii’nin arkasında 18. yüzyılda inşa edilen Halveti Tekkesi yer alıyor. Tarihi II. Bayezid dönemine, yani 15. asrın sonlarına kadar giden tekkenin kapıları biz gittiğimizde kilitli olduğu için onu da dıştan görmekle yetindik.

Kurşunlu Camii

Kurşunlu Camii

Uğradığımız Osmanlı yapımı son cami, Anadolu’da da benzerlerine sıkça rastlanan ve kurşun kaplı kubbeleri dolayısıyla Kurşunlu Camii adını alan eser. Oldukça sade bir görünüşe sahip olan bu cami de yakın zamanda TİKA’nın restorasyonundan geçmiş.

Aziz Dimitri Katedrali

Aziz Dimitri Katedrali

Kurşunlu Camii’nin hemen arkasında Aziz Dimitri Katedrali mevcut. Katedral 2002-2014 yılları arasında yapılmış oldukça yeni bir yapı.

Hünkâr Camii'nin içi

Hünkâr Camii’nin içi

Gittiğimiz tarihi camilerde genellikle imam ya da cami görevlileri ile sohbet ederek gerek o camiye, gerekse şehre dair bilgiler alıyoruz. Berat’ta da anlaşabildiğimiz kadarıyla benzer sohbetlerimiz oldu. Helal yemek konusunda şehirde genel olarak problem yaşadıklarını belirterek sadece bir tek restoranın helal yemek servisi yaptığını söylediler. Maalesef Arnavutluk’un genelinde durum böyle.

Berat'tan sevgilerle...

Berat’tan sevgilerle…

Özetle Berat panoramik görüntüsüyle insanı kendine hayran bırakan, barındırdığı tarihi eserlerle kültür gezisi yapmak isteyenlerin gözünü ve gönlünü doyuran, böylece bir günlük ziyareti fazlasıyla hak eden bir şehir.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir