Sırbistan Gezi Rehberi
BELGRAD

Kalemegdan, yani Kale Meydanı
5 Eylül 2020
2019 yılında kendi aracımızla yaptığımız yolculuğun Sofya’dan sonraki durağı Belgrad oldu. Sofya’dan 400 km’lik bir araba yolculuğuyla Belgrad’a ulaşılıyor. Bulgaristan topraklarında kalan 60 km’lik bölüm dışında yolun neredeyse tamamı otoyol.

Tuna ve Sava Nehirlerinin kesiştiği bölge
“Beyaz Şehir” anlamına gelen Belgrad (Beograd), Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği coğrafyaya kurulmuş, görülmeyi ziyadesiyle hak eden bir kent. Sofya ile mukayese edildiğinde Osmanlı döneminden kalan eserlerin biraz daha iyi muhafaza edildiğini anlıyorsunuz burada. Bunun göstergelerinden biri de yer adlarındaki birçok Türkçe ibarenin bugün dahi kullanılıyor olması.

Zindan Kapısı
Şehrin öncelikle görülmesi gereken yeri Kalemegdan, yani Kale Meydanı. Adının çağrıştırdığı üzere Belgrad Kalesi’nin de kurulduğu bu geniş alan, iki nehrin birleştiği nokta başta olmak üzere geniş bir alanı yüksekten seyretme imkânı sunuyor. Kalede bulunan çeşitli tarihi yapılar, müzeler, hatta hayvanat bahçesinin yanı sıra parklar, bahçeler ve manzara seyir alanları, birkaç saati keyifle geçirmenize fırsat veriyor.

Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi yerinde ama akmıyor…
Kale ilk olarak 1. asırda yapılmakla birlikte, Osmanlı döneminin belirgin izlerini de taşıyor. Bunlardan Sahat Kula (Saat Kulesi), Stambol Kapija (İstanbul Kapısı), Defterdareva Kapija (Defterdar Kapısı), Cesma Mehmed Pase Sokolovica (Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi), Turbe Damat Ali Pase (Damat Ali Paşa Türbesi), Barutana (Baruthane), Dizdareva Kula (Dizdar Kulesi), Zindan Kapija (Zindan Kapısı), Kale içerisinde görebileceğiniz noktalar arasında. Parantez içindeki karşılıklarını yazmaya bilmem ihtiyaç var mıydı?

Bayraklı Camii
Osmanlı dönemi Belgradında 200’den fazla caminin olduğu rivayet ediliyor. Bugün Belgrad’ın ibadete açık tek camii olan Bayraklı Camii (Bajrakli Džamija), nam-ı diğer Hüseyin Kethüda Camii, Kalemegdan’a çok yakın bir sokakta yer alıyor. 1575 civarında yaptırıldığı sanılan camii, 1718-1739 yılları arasında geçici bir süreyle Katolik Kilisesi olarak kullanılmış. 2004’te Sırp fanatiklerinin yanındaki yurt ve kütüphane ile birlikte yaktıkları cami onarılarak tekrar ibadete açılmış. Caminin civarında helal yemek bulabileceğiniz bir-iki Arap restoranının yanı sıra, Gaziantepli bir Türk’ün işlettiği bir restoran da mevcut.

Aziz Sava Katedrali
Şehrin en gösterişli binası, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusunun adının verildiği Aziz Sava Katedrali (Hram Svetog Save). 1935’te başlayan inşaatı henüz tamamlanmamış. Tamamlandığı zaman Balkanlardaki en büyük kilise olacakmış. Ana bölümünde inşaat devam ettiği için biz ancak alt katı gezme fırsatı bulabildik. Buradaki mimari ve tezyinat bile göz alıcı olduktan sonra, üstteki ana bölümün bir ihtişam abidesi olacağını tahmin etmek zor değil. Kilise karşıdan bakınca bizim camilere çok benziyor. İki tarafında birer minaresi eksik yalnızca.

Taş Meydan’da Aziz Marko Kilisesi
Belgrad’ın merkezinde insanların yoğun olarak gelip vakit geçirdiği bir park var. İsmi Tasmajdan, yani Taş Meydan Parkı. Burası Roma döneminde şehrin inşası için taş çıkarılan yer olduğu için bu adın verildiğine dair rivayet var. Parkın bir köşesindeki Bizans mimarisini çağrıştıran Aziz Marko Kilisesi (Crkva Svetog Marka) insanın gözünü okşayan güzel bir yapı.

Çukur Çeşme Anıtı
Fiziksel olarak küçük bir yapı olmakla birlikte Türk ve Sırpların ortak tarihi bakımından görülmesinde fayda olan bir diğer nokta Çukur Çeşme (Čukur Česma) Anıtı. 1862’de iki Türk askerinin çeşmeden su almaya gelen bir Sırp çocuğu öldürdüğü söylentisi üzerine patlak veren Sırp isyanını simgeleyen ve ölen çocuğun çok dramatik bir heykelinin sergilendiği bir anıt bu.

Bayraklı Camii’nin iç görünümü
Belgrad’da yürümekten yorulanların olması ihtimaline binaen bir küçük ipucu verelim. 2 numaralı tramvay ring yaparak tarihi bölgeleri dolaştığı için şehir hakkında genel bir fikir edinmenizi kolaylaştırıyor. Bu tramvaya bindiğinizde size hem dinlenme, hem de oturarak şehri görme imkânı sağlıyor. Bileti ise muhtelif duraklardaki büfelerden temin edebilirsiniz.

Kale içerisinde Kültürel Eserleri Koruma Enstitüsü
Belgrad’ın tarihi bölgesinin dışında, Sava Nehri’nin karşı kıyısında yer alan Zemun semti ile Sava Nehri içerisinde ana karaya sadece bir yolla bağlı olan Ada Ciganlija da görülebilecek yerler arasında.

Kneza Mihaela Caddesi
Ayrıca Belgrad’ın alışveriş yapılan ve dolaşılan Kneza Mihaela Caddesi; yerli halkın yanı sıra misafirlerin de hem gündüz, hem de akşam saatlerinde rağbet ettiği bir yaya bölgesi. Şehrin Bohem hayatının yaşandığı, yeme, içme ve eğlence mekânları ile maruf Skadarlija mahallesi de Belgrad’ın bir diğer turistik cazibe alanı.
0 Yorum