Özbekistan Gezi Rehberi

TAŞKENT

 

 

Belém Kulesi

Hazreti İmam Külliyesi

4 Kasım 2023

Taşkent Özbekistan’ın başkenti ve 2,6 milyon nüfusuyla en büyük şehri. Sovyetler Birliği döneminde de Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti, aynı zamanda Moskova, St. Petersburg ve Kiev’in ardından dördüncü büyük şehri idi.

Emir Timur Meydanı'nda Timur'un heykeli

Emir Timur Meydanı’nda Timur’un heykeli

Bir Özbekistan seyahatinde mutlaka görülmesi gereken bir yer olmakla birlikte Taşkent, diğer kentlere nispetle sınırlı sayıda tarihi esere sahip modern bir metropol. Bunun sebeplerinden biri Taşkent’in 1966’da yaşadığı büyük depremin çok büyük tahribata yol açması ve şehrin adeta sıfırdan inşa edilmesi. Bu ise doğal olarak Sovyetler Birliği’nin diğer kentlerinde de görülen mimari tarz ve şehircilik anlayışına göre yapılmış.

Taşkent'in geniş ve bakımlı caddeleri

Taşkent’in geniş ve bakımlı caddeleri

Taşkent düzlük bir alanda çok geniş yollar, kaldırımlar, büyük meydanlar ve parkların şekillendirdiği modern bir şehir görünümünde. Kamu binaları oldukça gösterişli inşa edilmiş. Gittiğimiz diğer şehirlerin aksine Taşkent’te çok sayıda yüksek bina mevcut.

Sovyet döneminden miras bir otel

Sovyet döneminden miras bir otel

Binalar arasında Sovyet dönemini hatırlatan kaba saba beton bloklar da var, bağımsızlık sonrası millet inşasına yönelik mesaj içeren gösterişli müteahhitlik ürünleri de. Bu ikinci gruba diğer Türk cumhuriyetlerinde de mebzul miktarda rastlamak mümkün.

Ali Şir Nevai Metro İstasyonu

Ali Şir Nevaî Metro İstasyonu

Taşkent’te bir de Özbekistan’ın diğer şehirlerinden farklı olarak üç hatlı bir metro sistemi var. Moskova Metrosu’na benzer şekilde bazı istasyonlar birer sanat eseri gibi inşa edilmiş. Haliyle şehri gezen turistler sırf bu istasyonları görmek için metroya biniyorlar.

Hazreti İmam Külliyesi

Hazreti İmam Külliyesi

Taşkent’teki tarihi eserlerin en fazla yoğunlaştığı yer Hazreti İmam Külliyesi. Hazreti İmam olarak anılan zat, 10. asırda yaşamış İslam âlimi Muhammed bin Ali Kaffâl eş-Şâşî veya kısaca Kaffâl Şâşî. Külliyedeki eserler Özbekistan gezimiz sırasında örneklerine bol bol rastladığımız mimari tarzda inşa edilmiş. İlk yapımları 15 ve 16. asırlara kadar gitse de yıllar içerisinde çok hasar gördükleri için üzerlerinde epeyce yenileme yapılmış.

Caminin yenilenen içi

Caminin yenilenen içi

Külliyenin bir ucunda bulunan Hazreti İmam Camii bugünkü haliyle 2007 yılında inşa edilmiş. Dış görünümünde geleneksel mimari, içinde ise daha modern bir tarz esas alınmış.

Tarihi Kur'an nüshasının bulunduğu Muy-i Mübarek Medresesi

Tarihi Kur’an nüshasının bulunduğu Muy-i Mübarek Medresesi

Caminin arkasında bulunan Muy-i Mübarek Medresesi bu ismi Hz. Peygamber’in (SAV) sakalının bir süre muhafaza edilmesinden alıyor. Medreseyi bugün için ilgi odağı yapan şey ise Hz. Osman döneminden kaldığı söylenen Kur’an-ı Kerim nüshasının burada bulunması. Hatta Hz. Osman’ın şehit edilirken bu Kur’an nüshasını okuduğu da rivayetler arasında. Büyük boy ceylan derisine kufi tarzda yazılmış olan Kur’an-ı Kerim’in fotoğraf ve videosunu çekmek yasak olduğu için fiili herhangi bir engel olmamasına rağmen kurala saygı gösterdik ve çekim yapmadık. Bununla birlikte internette çok sayıda görüntüsü var.

Barak Han Medresesi

Barak Han Medresesi

Külliye içerisinde bulunan Barak Han Medresesi, Tilla Şeyh Camii ve Kaffâl Şâşî Türbesi de görülmesi gereken yapılardan. Külliyenin yakınına halen dev boyutlarda bir de cami ve İslam Medeniyet Merkezi inşa ediliyor.

Kökeldaş Medresesi

Kökeldaş Medresesi

Taşkent’in simge yapılarından bir diğeri 16. yüzyıl eseri Kökeldaş Medresesi. Yaptıran devlet adamının adı ile anılıyor. “Kökeldaş” aynen “karındaş” örneğinde olduğu gibi aynı kökten gelen kişileri, yani kardeşleri ifade ediyor.

Dev bir kubbe ile kapalı bulunan Corsu Bazar

Dev bir kubbe ile kapalı bulunan Corsu Bazar

Bu medreseye yakın bir yerde bulunan Corsu Bazar (Çarşı Pazar) asırlar boyunca yerel halkın günlük ihtiyaçlarını karşılayan bir mekân. Dev bir kubbeyle kapatılan bölümü de, kubbenin dışındaki bölümleri de satılan ürünlere göre sınıflandırılmış. Giyim eşyasından et ve süt ürünlerine, ekmekten kuruyemişe kadar pek çok ürün pazarda müşteri buluyor.

Pazarın içinden bir görünüm

Pazarın içinden bir görünüm

Dünyanın her bölgesinde pazar yerlerine rastlanıyor. Bunlar kimi şehirlerde gayet tertipli ve düzenli, dolayısıyla girip alışveriş yapmaktan zevk alacağınız yerler. Kimi şehirlerde ise öylesine derme çatma, düzensiz, kuralsız, kazıklanma endişesi yaşatan mekânlar. Pazarların inşasından çalışma düzenine, tertip ve temizliğinden esnafın tavrına kadar pek çok şey, vatandaşın gelişmişlik seviyesi hakkında da, o şehrin iyi yönetilip yönetilmediği hakkında da kısa yoldan net fikirler veriyor insana. Biz de ziyaret ettiğimiz şehirlerde pazar yerlerini gezmekten hem keyif alıyoruz, hem de halkın günlük hayatına dair kısa yoldan bilgi sahibi oluyoruz.

Alay Pazarı'nda satış yapan Özbek kadın

Alay Pazarı’nda satış yapan Özbek kadın

Bu çerçevede Taşkent’te uğradığımız bir diğer pazar da Alay Pazarı oldu. Burası Corsu Bazar’a nispetle daha düzenli, daha sakin, satılan ürünlerin daha seçme, fiyatların ise biraz daha yüksek olduğu bir pazar idi. Haliyle müşteri profili de daha farklı idi.

Minor Camii

Minor Camii

Minor (Minare) Camii 2014 yılında açılan yeni bir eser olmakla birlikte Taşkent’e gelenlerin uğradığı popüler bir yer haline gelmiş. Cami geleneksel mimari usulleri gözetilerek beyaz mermerden inşa edilmiş. Hem içinde hem de dışında ağırlıklı olarak beyaz renk kullanılmış. Süslemelerde ise geleneksel tarzın modern yorumu esas alınmış.

1966 depremi anısına dikilen anıt

1966 depremi anısına dikilen anıt

Taşkent ne kadar vakit ayırdığınıza bağlı olarak size kendini gösteren bir şehir. Tarihi kimliği sınırlı olsa da vakti geniş olanlar için gezilip görülecek birçok yer var; müzeler, parklar, meydanlar, anıtlar ve diğerleri.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir