Yunanistan Gezi Rehberi
MEİS ADASI

Kızılhisar’dan Meis manzarası
27 Mart 2021
Meis, Oniki Adalar’ın en küçüğü ve Yunanistan’ın en doğudaki toprağı. Antalya’nın Kaş ilçe merkezinin tam karşısında, Çukurbağ Yarımadası’ndan sadece ve sadece 2 km ötede, bir diğer ifadeyle elinizi uzatsanız dokunabileceğiniz bir mesafede yer alan minik bir ada. Öyle ki, zaman zaman bu ikisi arasında yüzme yarışları düzenleniyor. Limandan limana mesafe ise 6 km. Kaş ile Meis arasında sürekli feribot seferleri var. Yolculuk yarım saatten kısa sürüyor. Meis halkı günlük ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Kaş’tan karşılıyor.

Denizden Meis…
Bu adanın ismi Yunanca’da “Megisti” olarak geçse de halk genellikle “Kastellorizo” adını kullanıyor. Kastellorizo, İtalyanca “Kızılhisar” manasına gelen “Castelrosso”dan dönüşmüş. “Kızılhisar” ya da “Kızılkale” ise yerleşim yerinin tepesine inşa edilmiş olan yapı.

Aziz Yorgi Kilisesi
Adanın Türkiye topraklarına bakan yüzündeki kasabadan başka yerleşim yeri yok. Burası ise daracık bir sahil bandına sıkışmış küçücük bir yer. Yaşayanların sayısı 500’den az. Adanın orasına burasına serpiştirilmiş kilise ve şapel türü yapıları saymazsanız, “Meis” denince sadece bu kasabayı anlamak lazım. Tabii bir de minik bir havaalanı var adada.

Meis’in siluetinde sapasağlam duran bir de cami var…
Meis’in tipik manzarası, deniz kıyısındaki çeşitli renklere boyanmış kutu gibi evler. Karşıdan bakınca hoş bir sahil kasabası görüntüsü veriyor. Daracık sahil bandındaki restoran ve kafeler, binaların önüne koydukları masa ve sandalyelerle hizmet veriyorlar.

Kasabaya tepeden bakan Kızılhisar, yani “Kastellorizo”
Denizin dokunacak kadar yakınında oturmak da, ara sokaklarda yürümek de gerçekten keyifli. Esnafın bir bölümü Türkçe de biliyor.

Adadaki tek cami günümüzde müze olarak kullanılıyor
Evlerin bir ucunda, deniz kıyısında Osmanlı döneminden kalan bir Cami var. 1755’te açılan cami 1913 yılına kadar ibadete açık kalıyor. Şimdi ise müze olarak kullanılıyor.

Meis’te denizden kopuk bir hayat düşünülemez…
Meis kasabasını yürüyerek bir-iki saatte dolaşmak mümkün. Tabii deniz kenarında oyalanarak adanın sefasını sürmek ve bir şeyler yiyip içmek isterseniz o başka. Adanın çeşitli yerlerinden denize girmek mümkün. Üstelik deniz pırıl pırıl.

Mavi Mağara’nın içi. Boşuna “mavi” dememişler…
Meis’te görülebilecek diğer bir yer ise adanın güney tarafında yer alan Mavi Mağara. Mağaraya tekneyle giriliyor ve girişi o kadar küçük ki, girip çıkarken tekneye çöküp kafanızı eğmeniz gerekiyor. Ama içerisi yeterince geniş. Gün ışığının denizdeki mavi yansımasından dolayı Mavi Mağara adını almış.
Karma karışık duygular içerisindeyim neler kaybettiğimizin hüznü çöktü içerime…..
Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altındaki topraklarda bugün 64 farklı devlet varmış. Neler kaybettiğimizi buradan anlamak mümkün…